Praktijkinformatie
Er werken acht huisartsen, een physician assistant, zeven doktersassistenten en diverse praktijkondersteuners bij Huisartsen Gezondheidscentrum De Bilt. De zorg voor de patiënten binnen de praktijk, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De huisartsen kunnen elkaars handelen voortdurend controleren en van elkaars kennis en specialisatie profiteren. Bij het maken van een afspraak, kunt u uw voorkeur van huisarts aangeven. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen.
Tijdens afwezigheid van één van de vaste huisartsen door vakantie of nascholing, staat er altijd één van de andere vaste huisartsen voor u klaar om de zorg te continueren.
Doktersassistenten
De assistenten hebben een eigen spreekuur, onder andere voor:
- bloeddruk en gewicht meten
- aanstippen van wratten
- wondbehandeling
- zwachtelen
- injecties
- hechtingen verwijderen
- wondbehandeling
- een elektrocardiogram maken (hartfilmpje)
- het verrichten van een audiogram (gehoortest)
- oogonderzoek
- oren uitspuiten
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- eerste hulp bij kleine ongevallen (EHBO)
- tapen van de enkels
Opleidingspraktijk
In onze huisartsenpraktijk lopen regelmatig geneeskunde studenten en artsen stage: coassistenten, semi-artsen en aios.
Een coassistent is een vijfdejaars medisch student die praktijkstages moet doen, voordat zij of hij de artsenbul krijgt. Zij doorlopen hetzelfde programma als een semi-arts, zie hieronder. Hun stageperiode is echter korter, zes weken in plaats van drie maanden.
Een semi-arts is een 6e (laatste)-jaars geneeskunde student die op alle vakgebieden al de standaardstages (coschappen) heeft doorlopen. Een semi-arts loopt in het laatste jaar van de opleiding een drie maanden durende stage op één specifiek vakgebied. Het doel van deze stage is dat de semi-arts zich verder verdiept in het betreffende vakgebied en meer de verantwoordelijkheid aangaat, die van een arts verwacht wordt. In de praktijk doet zij spreekuur, waarbij ze voor elke patiënt een half uur de tijd heeft. In dit half uur wordt het probleem, de bevindingen bij onderzoek en het verder te voeren beleid ook besproken met één van de begeleidende huisartsen. De eindverantwoordelijke blijft de huisarts.
Na het behalen van het artsdiploma moet een aanstaande huisarts (aios) drie jaar stage lopen in een huisartsenpraktijk.
Een aios is een huisarts in opleiding en is basisarts. De aios moet zelfstandig alle werkzaamheden verrichten die van een volleerd huisarts verwacht worden. Aan het eind van elke werkdag, wordt in een nagesprek tussen de huisarts en de aios, alle verrichtingen van die dag onder de loep genomen. De assistente kan u vragen van het spreekuur van de huisarts in opleiding gebruik te maken. Uiteraard kunt u dat weigeren. De aios heeft natuurlijk dezelfde geheimhoudingsplicht als uw huisarts.